Oslaďte si den neuvěřitelně chutným tradičním ruským perníkem. Jeho chuť se rozplývá na jazyku a nebudete ho mít nikdy dost. Je naprosto úžasný v kombinaci s kávou nebo čajem. Příprava je jednoduchá a zvládne ji úplně každý! Uvidíte, že na této dobrotě si pochutná celá rodina…

ingredience

– 3 vejce
– 190 g másla
– 3 lžíce medu
– 1 hrnek cukru
– 2 lžičky jedlé sody
– Hladká mouka podle potřeby

náplň

– 2 hrnky cukru
– 1, 5 l zakysané smetany

postup

1) Připravte si vodní lázeň a v něm vyšlehejte vejce s cukrem do hladké pěny.

2) Máslo s medem si rozpustíme v menším hrnci. Tenkým proudem přiléváme hmotu z másla a medu do pěny, kterou jsme vyšlehali z vajec a cukru. Pak přidáme jedlou sodu. Odstavíme z plamene a do ještě teplé směsi přidáváme hladkou mouku. Mouky přidáváme tolik, abychom docílili měkkého těsta, se kterým se snadno pracuje. Rozdělíme ho pak na 4 části.

ruski-medovik-7d9de42d5e2e1d0523ab79a43833ea80_view_l

3) Připravíme si plech na pečení, ale nevykládají ho pečícím papírem. Na papíře si vyválíme těsto, které přeložíme is papírem na plech a upečeme při teplotě 180 stupňů dozlatova. Těsto zapečte jen krátce. Kraje upečeného těsta můžeme začistit a odřezky rozdrtit. Můžeme je pak ještě použít navrch.

ruski-medovik-95305d7056aa92d98ae1b4d2f7bb2879_view_l-2

4) Stejným způsobem upečte i ostatní pláty.

5) Z zakysané smetany a cukru si zatím utřeme jednotnou hmotu, kterou pak budeme vrstvit mezi jednotlivé pláty těsta.

ruski-medovik-3a0cd36037c79d5ca69da2f13677778f_view_l

6) Potřeme všechny upečené pláty a takto navrstvené medové řezy odložíme do lednice. Pokud možno na celou noc. Pokud projdou dostatečným chladem, jsou krásné vláčné a nevysušené.

ruski-medovik-fc1d1811d88178f6a2e033f59a002a19_view_l

Sdílejte tento báječný recept na tradiční ruský perník s vašimi přáteli! Určitě si na něm také pochutnají!

mojmedovik82178217-za-rodjusdan8230-a9f0aa500cb0e95d79c0e84cd5fb3d01_view_l