Brambory jsou skvělá a nejvšestrannější příloha. Dají se použít k zelenině, k masu, do těsta. Můžete si je vychutnat ve formě hranolků, bramborové kaše, placek, Nic se ale nevyrovná tomu, když máte na talíři čerstvé pečené brambory. Připravili jsme si pro vás způsob, který když odzkoušel, nikdy je nebudete krájet na kolečka. Na takovou přípravu budete potřebovat střední velké brambory.

Začněte tím, že odkrojíte horní část bramboru.

zemiak1

Vezměte si malý nožík a postupně vykrajujeme do bramboru kruhy.

zemiak2

Nožíkem zarezávajte

strany bramboru dokola, ale na dně nechte malý nerozřezaný kruh. Ten si můžete změřit například pomocí palce.

zemiak3

Takhle nějak by měl vypadat váš brambor po řezání. Pokud jsou vaše zářezy málo hluboké, upravte je ještě před dalším krokem.

zemiak4

Brambory polijeme olivovým olejem a osolíme.

zemiak5

Pečeme na 220 ° C asi 40 minut. Při pečení sem tam brambory potřeme olivovým olejem.

zemiak6

Takto by měl vypadat váš hotový upečený brambor.

zemiak7

Aby to bylo dokonalejší, brambor posypeme sýrem a dáme ještě zapéct na 5 minut do trouby.

zemiak8

A sýrový pečený brambor je na světě.

zemiak9

Také můžete na vrch přidat slaninu.

zemiak10

Jakékoliv alternativy jsou vítány. Ať už přidáte bylinky, různé sýry, omáčky, nebo zakysanou smetanu.

zemiak11